E-Ticaret Siteleri İçin SEO Uyumlu Kategori Rehberi

e-ticaret kategori seo

Kategori sayfaları SEO uzmanları tarafından bir maden olarak görülse de UX uzmanları bu fikirden pek hoşlanmazlar. Bir SEOcunun gözünde kategori sayfası içerikle ve iç linklemelerle doldurulacak bir alanken, UX uzmanının gözünde kategori sayfası sade kalması gereken ve tüm dikkatin ürünler üzerinde olmasını istediği bir sayfadır. İki tarafı da memnun edecek şekilde e-ticaret kategori sayfalarını nasıl SEO uyumlu hale getirebileceğinizi bu yazımızda göstereceğiz. Hadi başlayalım!

E-Ticaret Kategori Sayfalarının Önemi

Kategori sayfaları, e-ticaret sitelerinin sıralanmak istediği yüksek hacimli ve görece daha kısa anahtar kelimeler için sıralanabileceği en iyi sayfalardır. Elbette kategori sayfaları yalnızca kısa anahtar kelimeler için değil long-tail dediğimiz uzun anahtar kelimeler için de sıralanabilir. Fakat genellikle long-tail anahtar kelimelerin sıralanması için ürün sayfaları veya long-tail alt kategoriler tercih edilmektedir.

Örneğin, Trendyol’u ele alırsak yüksek aranma hacmine sahip olan “şifon elbise” anahtar kelimesi için Şifon Elbise kategori sayfası sıralanmaktadır. Fakat “uzun bordo şifon elbise” gibi spesifik long-tail anahtar kelimelerde ürün sayfası sıralanmaktadır.

Kategori sayfalarının SEO açısından diğer faydalı özellikleri şöyledir:

  • Kullanıcıların sitede gezinirken ürünlerinizi keşfetmesini sağlar.
  • Alt kategorilere ve ürünlere iç linkleme yapabilirsiniz.
  • Arama motorları ve kullanıcılar kategoriler sayesinde sitenizdeki bilgi mimarisini öğrenir.

E-Ticaret Kategori Sayfası Türleri

E-ticaret sitelerinde iki tür kategori sayfası bulunur:

  • Kategori listeleme sayfası : Alt kategorileri veya sitede bulunan tüm kategorileri ve bazı popüler ürünleri gösteren sayfa
  • Ürün listeleme sayfası : İlgili kategoriye ait ürünleri gösteren sayfa

Tekrar Trendyol’a dönelim. Trendyol “kategori listeleme sayfalarını” çok seven bir e-ticaret sitesidir. Site içerisinde birçok kategorinin altında alt kategorilerin listelendiği bir sayfa mevcuttur. Örneğin, Trendyol anasayfasında bulunan ana kategorilerden (kadın, erkek, çocuk gibi) birine tıkladığınızda sizi bir “kategori listeleme sayfasına” yönlendirecektir. Erkek ana kategori butonuna tıkladığımızda gelen sayfa:

Buradaki alt kategorilerden birine tıkladığınızda ise sizi “ürün listeleme sayfasına” yönlendirmektedir.

blank

Peki, bu iki sayfa arasındaki fark nedir? Ürün listeleme sayfaları spesifik bir arayışta olan kullanıcılar için uygun sayfalardır. Kategori listeleme sayfaları ise ne aradığından tam olarak emin olmayan kullanıcıları doğru sayfaya yönlendirmek için kullanılan sayfalardır. SEO uyumlu kategori içerikleri daha çok “ürün listeleme sayfası” için uygundur. Popüler ürünler veya blog içerikleri gibi kullanıcı deneyimine yönelik uygulamalar ise “kategori listeleme sayfalarında” kullanılır. Detaylı bilgiyi yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

E-Ticaret Kategorilerinin Temel Unsurları

“Ürün listeleme sayfası” olarak hazırlanan bir e-ticaret kategori sayfasının temel unsurları şunlardır:

  • Doğru H1 başlığı
  • H1 başlığı altında bir giriş açıklaması
  • Ürün listesi
  • Kullanıcıların aradıkları ürünü bulabilmeleri için detaylı bir filtreleme

Şimdi bu temel unsurların haricinde kategori sayfalarını SEO açısından daha iyi hale getirmek için neler yapabiliriz, onlara bakalım.

SEO Uyumlu Kategori İçeriği

Kullanıcıların aradıkları ürüne ulaşmalarına ve satın almalarına yardımcı olacak içerikler ekleyerek e-ticaret kategori sayfalarını geliştirebilirsiniz. Kullanıcıya yardımcı olan içerikler genellikle kullanıcıların satın almadan önce ürünle alakalı merak ettiği sorulara yanıt veren içerikler olmalıdır. Aynı zamanda bu içerikler arama motorlarına ilgili kategorinin ne ile alakalı olduğunu anlatmak için de çok iyi bir fırsattır.

Örneğin, “akıllı saat” kategorisi için bir içerik hazırlayacaksanız öncellikle kullanıcıların arama motorlarında akıllı saatler ile alakalı hangi soruları sorduğunu, neleri merak ettiğini analiz etmeniz ve buna uygun bir içerik hazırlamanız gerekmektedir. Akıllı saatlerin nasıl üretildiği, ilk akıllı saati kimin ürettiği gibi bilgiler içeren içerikler e-ticaret sitesi için gereksizdir. Asıl amaç kullanıcıya yardımcı olmaktır. Bu yüzden içeriğinizde “akıllı saat su geçirir mi?” gibi kullanıcıların sıklıkla sorduğu sorulara cevap vermeniz kullanıcıların ürünü satın almasını kolaylaştıracaktır.

H1 başlığı altında yer alan kısa giriş bölümüne en alakalı anahtar kelimeleri içeren 50-60 kelimelik bir içerik hazırlamanız yeterlidir. İlgili kategori için hedeflediğiniz diğer anahtar kelimelere yönelik içeriği ise Sık Sorulan Sorular gibi bir alan oluşturarak veya doğrudan bir yazı içeriği hazırlayarak sayfaya ekleyebilirsiniz.

Google yetkilisi John Mueller bir açıklamasında “E-ticaret kategorisi sayfalarında, ürün linkleri dışında hiçbir içerik bulunmadığında, bu sayfaları sıralamak bizim için gerçekten zor oluyor,” diyerek kategori sayfaları için hazırlanacak içeriklerin Google açısından ne denli önemli olduğunu da belirtmiştir.

Google, sayfanın içeriğini anlamak için içeriğe ihtiyaç duymaktadır. Ürün ile alakalı bir bilgisi olmayan kullanıcıların hangi ürünü seçmeleri gerektiğine karar vermelerine yardımcı olacak bir içerik hem kullanıcıya hem de Google’a yardımcı olur. Fakat kategori sayfasının altına 1000-1500 kelimelik kullanıcıya yardımcı olmayan, anahtar kelimelerle doldurulmuş, tamamen SEO’ya yönelik bir içerik de Google tarafından pek hoş karşılanmamaktadır.

John Mueller açıklamasında bu konudan şöyle bahsediyor: “Algoritmamız, bir e-ticaret kategori sayfasının ne ile alakalı olduğunu anlamaya çalışırken üstte bir ürün listesi ve altta dev bir içerik olduğunda kafası karışır.”

Özetlemek gerekirse, e-ticaret kategori sayfaları için tamamen SEO’ya yönelik değil, kullanıcıya yardımcı olacak bir içerik hazırlamanız gerekmektedir. Kullanıcıların ürünü satın almasına yardımcı olacak ve gerçekten kaliteli bir içerik Google tarafından da ödüllendirilecektir.

Kategoriler Arası İç Linkleme

Hem “ürün listemele sayfası” hem de “kategori listeleme sayfası” olarak hazırladığınız kategori sayfalarında alt kategorilere ve ilgili kategorilere iç linkleme yaparak kullanıcıların site içinde gezmelerini kolaylaştırabilirsiniz.

E-ticaret sitenizde bir kategori ağacı oluşturmanız ve alt kategoriler belirlemeniz kullanıcı deneyimini arttıracak bir uygulamadır. İyi hazırlanmış bir kategori ağacı Google’a da sitenizin yapısını anlaması için yardımcı olmaktadır. Google “Kitaplıklar” kategorisinin “Ev ve Mobilya” kategorisinin altında olduğunu kategori ağacı sayesinde anlayabilir.

E-ticaret siteleri genellikle otomatik olarak alt kategorilere link verecek şekilde tasarlanmaktadır. Fakat alt kategoriler dışında “ilgili kategorilere” de link verilmesi kullanıcı deneyimi açısından oldukça faydalı bir uygulamadır. Bu iç linklemeler sayesinde PageRank dediğimiz sayfanın Google gözündeki değerini diğer kategorilere aktarmış olursunuz. Örneğin yeni bir kategori oluşturduğunuzda, hali hazırda bulunan ve Google gözünde değerli olan bir kategoriden yeni kategoriye iç linkleme yaptığınızda değerli sayfanın PageRank’ının bir kısmını yeni kategoriye aktarmış olursunuz. Bu sayede yeni kategori çok daha hızlı indekslenir ve daha hızlı sıralamaya girer.

Kategoriler arası iç linkleme yaparken “popüler kategorileri” de ekleyebilirsiniz. Popüler kategorileri genellikle “kategori sıralama sayfası” olarak kullandığımız kategori sayfalarında tercih ederiz. Kullanıcılar tarafından sıklıkla ziyaret edilen “popüler kategoriler” bazen kategori hiyerarşisinde aşağılarda kalabilir. Örneğin şu sıralar yayınlanmakta olan “House of the Dragon” dizisi oldukça popüler ve bu yüzden “House of the Dragon T-shirtleri” gibi spesifik bir alt kategori popüler ve çok aranan bir kategori olabilir. Böyle spesifik kategoriler kategori hiyerarşisinde altlarda kaldığı için ana kategorilerin “kategori sıralama sayfalarında” popüler kategoriler kısmına manuel olarak eklenebilir.

Ürün Linklemeleri

E-ticaret sitelerinde kategorilerin temel amacı ürünlere bağlantı vermektir. Fakat ürün bağlantılarını optimum şekilde yapmak için popüler ürünleri kullanabilirsiniz.

Büyük e-ticaret siteleri özellikle “kategori sıralama sayfalarında” bazı popüler ürünleri göstererek yüksek PageRank’e sahip kategori sayfasının değerini yalnızca popüler ürünlerin sayfalarına aktarır. Yalnızca popüler ürünlere bağlantı vermek PageRank’ı az sayıda URL’e dağıttığı için popüler ürünler arama motorlarında çok daha iyi sıralanabilir. Siteye trafik sağlayan popüler ürünler yerine çok fazla ürüne PageRank dağıtılırsa, popüler ürünlere daha az PageRank gider ve arama motorlarında sıralaması düşebilir.

Long-Tail Kategoriler

Long-tail kategori sayfaları yalnızca kullanıcıların aradığını daha kolay bulmasını sağlamaz, aynı zamanda Google’ın spesifik anahtar kelimeler için kategorileri daha kolay sıralamasını da sağlar. Örneğin e-ticaret sitenizde şifon elbiseleri yalnızca “şifon elbise” kategorisi altında sıraladığınızı varsayalım. Google’da bir kullanıcı “kruvaze yaka büyük beden şifon elbise” anahtar kelimesini arattığında ön sıralarda çıkmanız pek olası değil. Fakat “kruvaze yaka büyük beden şifon elbise” için bir long-tail alt kategori oluşturursanız Google’ın işini kolaylaştırırsınız.

Long-tail alt kategorilerin oluşturulması için anahtar kelime araştırması yapmak çok önemlidir. Arama motorlarında kullanıcıların aradığı belirli bir aranma hacmine sahip long-tail anahtar kelimeler için oluşturulacak kategoriler ile SEO performansınızı arttırabilirsiniz.

Yardımcı Blog İçerikleri

E-ticaret kategori içeriği bölümünde de bahsettiğimiz gibi içerikler bizim için çok önemli. Fakat bir kategori sayfasını çok fazla içerikle doldurmak da bazen faydadan çok zarara neden olabiliyor. Bu yüzden iyi bir blog stratejisi ile kullanıcılara yardımcı olacak ve alışverişlerini kolaylaştıracak blog içerikleri hazırlayabilir ve bu blog içeriklerine “kategori sıralama sayfası” gibi kategori sayfalarından iç linkleme yapabilirsiniz. Bu sayede kategori sayfasında sıralanmadığınız fakat kategori ile alakalı anahtar kelimeler için blog sayfasında sıralamaya girebilir ve kullanıcıları ilgili kategorilere yönlendirebilirsiniz.

URL yapısı

URL’ler Google’ın sayfanın içeriğini anlaması için çok büyük öneme sahip bir kriterdir. URL yapısını siteyi oluştururken belirlemeniz ve bunu zorunda kalmadığınız sürece değiştirmemeniz gerekmektedir. URL yapısını değiştirdiğinizde Google’ın bunu anlaması uzun sürebilmektedir. Bu süreçte yeni URL’in sıralama kaybetmesi riski oldukça yüksektir.

URL yapısını oldukça basit tutmanız faydalı olacaktır. En iyi uygulama ilk olarak ana kategoriyi kullanıp ardından son kategoriyi eklemektir. Örnek verecek olursak “erkek outdoor bot” kategorisinin linki /erkek-ayakkabi/outdoor-bot şeklinde olmalıdır. /erkek-ayakkabi/bot/outdoor-bot şeklinde tüm kategorileri gösterecek bir URL yapısı tavsiye edilmemektedir.

H1 ve Meta Title

H1 başlığı ve meta title’ı belirlerken anahtar kelime araştırması yapmanız gerekmektedir. Kategori ile alakalı en çok aranan anahtar kelimeleri belirleyerek hem kullanıcıyı sitenize çekecek hem de Google’a yardımcı olacak H1 başlıkları ve meta title’lar hazırlamalısınız. E-ticaret kategori sayfaları için bir meta title şablonu oluşturup tüm kategorilere bunu uygulayabilirsiniz. H1 başlığı ve meta title bire bir aynı olmasa da birbiriyle eşleşmesi gerekmektedir. Birbirinden tamamen farklı H1 başlığı ve meta title Google’ın kafasını karıştıracaktır.

Kullanıcıların ilgisini çekecek meta title’ları sürekli deneme yaparak bulabilirsiniz. Eğer ilgili sayfa istediğiniz kadar trafik almıyorsa meta title’a “indirim”, “49,99’dan başlayan fiyatlar” gibi ilgi çekecek kelimeler ekleyerek deneme yapabilirsiniz.

Sonuç

Uzun bir yazı oldu fakat e-ticaret sitelerinde kategori sayfalarının gerçek önemini anlatmak için belki de kitap yazmak daha iyi bir fikir olabilir. E-ticaret sitenizin SEO performansını arttırmak ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına yukarıda verdiğimiz önerileri uygulamanız faydalı olacaktır. Eğer E-Ticaret SEO’su konusunda sorunuz varsa veya daha fazla bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz!