WordPress Sitenizi Uçuracak SEO Eklentileri

Merhaba, bu yazımızda WordPress web sitenizi çok basit dokunuşlarla nasıl daha kullanışlı ve daha başarılı hale getireceğimizi anlatacağım.

Malumunuz WordPress en çok kullanılan web platformlarından biri konumunda. WordPress’in bu kadar yaygın olması özellikle “tailor made” iş yapan web tasarım ajansları için bir handikap yaratsa da kullanıcılar için çok büyük avantajlar sağlıyor.

WordPress’in en büyük avantajlarından biri de normalde yaptırmak için ciddi harcamalar yapmanız gereken çoğu modulü eklentiler vasıtasıyla size sunmasıdır.

Konuyu çok da uzatmadan web sitenizi optimize edip SEO performansınızın artmasına ciddi oranda yardımcı olacak olan 5 WordPress SEO eklentisini paylaşıyorum;

YOAST

Aynı işlevi yapan “All in One SEO” eklentisi de oldukça fazla kullanıcı kitlesine sahip fakat YOAST arayüz açısından daha cazip geliyor bize.

SEO by Yoast eklentisi ile web sitenizin SERP alanlarını (Meta Title, Meta Description) manuel ya da auto-rule ile kolayca düzenleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak canonical linklerinizi düzenleyebilir, Open Graph sekmesi ile sayfanızın sosyal medya platformlarıyla uyumlu hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Bitti mi ? Tabiki hayır, ilgili anahtar kelime listenizi ekleyip içeriğin uygunluğunu, hangi sayfalarınızın site haritasına dahil olacağını ve hangi sayfalarınızın arama sonuçlarında gösterilip gösterilmeyeceğini de ayarlayabilirsiniz.

REALLY SIMPLE SSL

SSL sertifikaları SEO performansınız için artık oldukça önemli bir kriter haline geldi. SSL sertifikası almak oldukça kolaydır. Sitenizin barındığı hosting firmasından sertifikasınızı satın alabilirsiniz fakat SSL sertifikasını satın almak maalesef işin sadece başlangıcıdır, çoğu web sitesi SSL kurulumunu doğru şekilde yapamadığı için büyük problemler yaşıyor.

Örnek vermek gerekirse siz SSL sertifikanızı sitenize tanımlıyorsunuz fakat sitenizin kaynak dosyalarınızın çoğunun uzantısı hala “http” görünüyor ve bu da browserlar’da kafa karışıklığı yaratıyor .

Eğer siteniz WordPress değilse ve sizde bir webmaster değilseniz bu aşama sizi biraz yorabilirdi, ama artık Really Simple SSL var!

Really Simple SSL sizi bu olası problemlerinin tamamından kurtarıyor, yapmanız gereken tek şey uygulamayı sitenize kurup aktif hale getirmeniz, diğer konfigürasyonların tamamını eklenti kendisi yapıyor.

REDIRECTION

404 sayfa hataları SEO kalitenize doğrudan etki eden, arama motorlarının sevmediği ve aynı zamanda da site ziyaretçilerine oldukça kötü kullanıcı deneyimi sunan hatalardır. 404 hatası veren sayfaların çok hızlı bir şekilde düzeltilmesi gerekmektedir.

Sitenizdeki 404 hatalarını Google Webmasters Tool’dan ya da site audit yapabileceğiniz SEO araçlarından(SemRush, Screaming Frog) da kontrol edebilirsiniz.

Ya da “Redirection” eklentisini kullanırsınız 🙂 bu eklenti ile eklenti panelinden hem sitenizdeki 404’leri görürsünüz hem de eklenti size bu hatalı sayfaları yönlendirmek istediğiniz başka sayfalara 301 ya da 302 olarak yönlendirme şansı verir.

WP FASTEST CACHE

Bu yazımda size tavsiye ettiğim eklentilerin arasında benim en çok  tercih ettiğim ve aynı zamanda da gurur duyduğum türk yapımı bir eklentimiz var.

WP Fastest Cache” eklentisi site hızının artmasına yardımcı olan en başarılı eklentilerden biridir. Site hızı artırımı çok geniş bir kapsam ve pek çok metriği vardır ve bu metriklerin çoğunu bu eklenti sayesinde başarılı bir şekilde uygulayabiliyorsunuz. Burada yapılması gereken şey öncelikle eklentiyi wordpress sitenize kurmanız.

Asıl sihrini Pro yani ücretli sürümünde görebileceğiniz eklentinin ücretsiz versiyonu da aslında oldukça tatmin edici. Ücretsiz versiyon bile sitenizin hız skorlarını ciddi oranda arttırıyor. Eklenti kurulumu sonrasında kaşınıza eklenti ayarları çıkıyor. Bu eklenti ile sitenizdeki css’leri ve java scriptleri sıkıştırabilir, resimlerin boyutunu küçültebilir ve önbellekleme özelliğinden faydalanabilirsiniz.

SHORT PIXEL

Malumunuz site hızı 2019 yılında SEO’daki en önemli kriterlerden biri olacak. Bunda mobil kullanımın masaüstü kullanımı geçmesinin de ciddi payı var.

Google site hızına kafayı takmış vaziyette ve sitemizi hız konusunda yüksek performans verecek şekilde optimize etmek oldukça önemli. Site hızına kafayı takan Google bu aşamada yenilikler de yapıyor. Bu yeniliklerden biri de “WEBP” uzantılı yeni görsel formatı.

Bu format aslında yeni değil, yaklaşık 3-4 yıldır android tabanlı mobil uygulamalarda kullanılıyordu ama web için oldukça yeni sayılır. “WEBP” formatı diğer görsel formatlarına oranla görselinizin boyutunu çok ciddi oranda azaltıyor ve kalitede neredeyse hiçbir değişiklik olmuyor.

Sitenizdeki tüm görsellerin “WEBP” formatında olması site performansınızda çok ciddi artışlara sebep olacaktır. Tabi bu durumda sitenizdeki tüm görselleri teker bu formata çevirmeniz gerekiyor, nasıl çevireceksiniz ? Siteniz wordpress olmasaydı bu gerçekten ciddi bir iş yükü yaratabilirdi, ama merak etmeyin, artık Short Pixel var 🙂

short pixel ekran görüntüsü

Bu eklenti sayesinde sitenizdeki tüm görseller tek bir tıklama ile “WEBP”

Short Pixel eklentisinin ücretsiz sürümü de mevcut ve eklentiyi kurduğunuzda sitenizdeki maksimum 100 görseli “WEBP” formatına çeviriyor. Ücretli sürümlerinde farklı paketler var.

Eklentinin ücretli versiyonlarının aylık ve tek seferlik planları mevcut.

Share your thoughts