Google’ın SEO Araçları

Seo çalışmalarında diğer arama motorlarından çok Google üzerine yoğunlaşılmasının tek nedeni Google’ın Pazar lideri olması değildir. Google seo çalışmaları için bize birçok ücretsiz yardımcı araç sunar. Bu araçların yaptığı işlevleri yapan ve oldukça pahalı olan birçok araç var piyasada. Google cömert bir şekilde bize birçok veriyi ücretsiz olarak sunuyor.

Mesela Yandex Webmaster da işlev olarak Google Webmasters Tool’a benziyor ama hala bir çok özelliği kullanamıyorsunuz, yani en azından Rusça bilmeden kullanamıyorsunuz, araç sizi yarı yolda bırakıyor…

Neyse gelelim Google’ın araçlarına, şimdi size bu araçlardan bana göre en önemli olanlarının nasıl kullanıldığını anlatacağım.

Google Webmaster Tools

Seo çalışmalarımızda kullanacağınız en önemli ve en faydalı araç kuşkusuz Google Web Yönetici Araçlarıdır (Google Webmaster Tools).

Google Web Yönetici araçlarını sayfanıza eklemek ve kullanmak için Gmail kullanıyor olmanız gerekmektedir.

Sonrasında belirteceğim linkten sayfaya üye olup site ekle kısmından sitenizin ismini gireceksiniz.Site isminizi girdikten sonra size bir kod verilecek, bu kodu sayfanızın head taglarının içine yapıştıracaksınız. Örnek kod yapısı aşağıdadır:

<head>

<meta name=”google-site-verification” content=”OKczI86Pi59_Y2JpbtZjcKna__cpxq_ibbez1GvaJIA”>

</head>

Webmaster Tools panelinde web siteniz ile bağlantılı pek çok veriye ulaşabilirsiniz ve sitenizle ilgili birçok işlem yapabilirsiniz.

Webmaster Tools İle Robots.txt Test Etme

Robots.txt dosyasının önemini, önceki bölüm de anlatmıştım. Aslında robots.txt dosyasını www.site.com/robots.txt yazarak kontrol edebilirsiniz.

Ama Webmaster Tools’da Robots.txt dosyanızı test edip daha kesin bir kanıya varabilirsiniz.

Seo dediğimiz bu yapının en büyük oyuncusu Google olduğuna göre, onun aracında Robots.txt’yi test edip onun onayını almak oldukça önemlidir.

Webmaster Tools İle Sitemap Test Etme

Tıpkı Robots.txt dosyasında olduğu gibi site haritanızı da aynı şekilde url üzerinden öğrenebilirsiniz. (www.site.com/sitemap.xml)

Site haritalarının ne kadar önemli olduğunu site içi seo ile ilgili kısımda belirtmiştim.

Fakat gerekçelerim bir önceki başlıktaki gerekçelerimle aynı. Tüm bu kontrolleri Google’ın kendi araçları üzerinden yapıp onların da onayını benim için oldukça önemli

Webmaster Tools İle Backlink Sorgulama

Backlink sorgulamak sitenizin off-page seo durumunu öğrenmeniz açısından oldukça önemlidir. Webmaster Tools’da aldığınız backlinkleri sorgulayabiliyorsunuz.

Bunun için yapmanız gereken tek şey Webmaster Tools’a giriş yapıp “Arama Trafiği” sekmesinden “Sitenize Bağlantılar” başlığını tıklamak.

Bilmeniz gereken bir şey var, Webmaster Tools backlinkleri biraz geç indeksliyor. Başka bir seo progaramında backlink olarak karşınıza çıkan bağlantılar Webmaster Tools’daki backlink sekmesinde iki-üç ay gecikmeli gözüküyor.

Bunun nedeni Google’ın kalıcılık politikası olabilir(Net bir bilgim yok,sadece şahsi görüşüm).

 

3-4

 

Webmaster Tools İle Sitenizi Yada Linkinizi İndeksletme

Web Master Tools’u ilk kurduğunuzda tüm sitenizi indeksletmenizi tavsiye ederim. Sonrasında da sitenize yeni bir sayfa eklediğinizde yada yeni blog yazdığınızda sadece o içerikle alakalı linki indeksletmeniz yeterli olacaktır.Ama mutlaka indeksletmelisiniz

İndeksletme’den önce ise, sitenizin site haritasını güncellemelisiniz. Bu işinizi çok daha kolaylaştırıcaktır. Bunu alışkanlık haline getirin.

Peki nasıl indeksleteceksiniz? Açıklayayım efendim

Webmaster Tools’a giriş yaptıktan sonra “site kontrol paneli ” içindeki “tarama” sekmesinin içinde göreceğiniz “Google gibi getir” sekmesini tıklayacağız.

Karşımıza sitenizin ana sayfa linki ve yanında boş bir yazı alanı çıkacak. Dilerseniz yandaki yazı alanın boş bırakarak tüm sitenizi indeksletebilirsiniz.

Dilerseniz de o sütuna güncellediğiniz linki yazıp sadece o linki de indeksletebilirsiniz.

webmasters tools seo

Sitenizin Hangi Anahtar Kelime Sorgularında Gösterildiği ve Pozisyonu

Webmaster Tools’un seo uzmanları için en önemli özelliği web sitenizin hangi anahtar kelime aratıldığında kaçıncı konumda gösterildiği ve tıklanıp tıklanmadığını göstermesidir.

Bunun için “Site Kontrol Paneli”-“Arama Trafiği” – “Arama Sorguları” sekmelerini izlemeniz yeterli olacaktır.

Muazzam bir özelliktir. Sitenizdeki durumu anlamanızı kolaylaştırır. Potansiyel müşterilerinizi hissedersiniz, yavaşça sizi fark etmeye başladıklarını anlarsınız.

Önce arama sonuçlarında sizi görürler ama tıklamazlar. Siz güçlü içerikleriniz ve kusursuz serp yapınızla onların bilinçaltında yer etmeye başlarsınız ve bir gün boom !

İşte Webmaster Tools bu “boom” etkisini fark etmenizi sağlıyor.

3-6

Google Analytics Optimizasyonu

Google Analytics web sayfanıza kaç ziyaretçi girdiğini, ziyaretçilerin hangi sayfalarda gezindiğini ve en çok hangi içerikleri incelediklerini görebilmenizi sağlayan Google tarafından geliştirilmiş bir analiz programıdır.

Google Analytics ile yukarıda saydığım işlemlerden çok daha fazlasını da yapabilirsiniz ama o başlı başına bir kitap konusu olduğu için ben bu kitapta sadece beginner seviye Analytics kullanımı hakkında bilgiler vericem.

Siteye Google Analytics Kodu Ekleme

Analytics kullanmak için gmail uzantılı bir e-posta hesabınız olmalıdır. Eğer e-posta hesabınız mevcutsa http://www.google.com/analytics/ adresine giderek e-posta hesabınız ile girişi yapın.

Giriş yaptıktan sonra sol üste menüdeki “yönetici” sekmesini tıklayın ve “yeni hesap ekle” seçeneğini seçin. Yeni hesap eklerken çıkan sütunlara web sayfanızla ilgili bilgileri girin, site adresini girerken www.site.com formatında değil de http://www.site.com formatında girin.

Hesap eklemeyi başardığınıza göre şimdi sıra sitenizi izlemeye geldi.

Yönetici sekmesine tekrar gelin artık sadece hesap ayarları değil mülk ayarları seçeneğini de göreceksiniz, mülk ayarlarını tıklayın ve izleme sekmesine girin orada izleme kodu sekmesini göreceksiniz. (html bilginiz yok ise burada kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz, konuya hakim bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz)

 

Google analytics ekleme

Yapmanız gereken orada verilen kodu kopyalayıp sitenizdeki tüm sayfaların html kodlarına <head></head> etiketlerinin içine yapıştırmanız.

Artık Google Anayltics bağlantınızı yaptınız tebrikler.

 Sıra izlemeye geldi

Sayfaya kodu ekledikten sonra raporların gelmesi 24 saati bulabiliyor. Sonrasında siz analytics’i açtığınızda karşınıza direk rapor sayfası açılacak ve sayfanıza kaç kişinin girdiğini ve sayfanızdaki ortalama kalma süresini görebileceksiniz.

Başlangıç Aşamasında Google Analytics’de Yapabilecekleriniz

Google Analytics, size web sitenizi analiz etmeniz ve doğru bir strateji oluşturmanız için pek çok data sunar. Bu datalar vasıtasıyla kullanıcılarınızın hareketlerine göre stratejiler geliştirebilir ve açıklarınızı kapatabilirsiniz.

Genel Ziyaretçi Raporlama

Google Analytics’in en temel özelliğidir. Sitenize gelen ziayertçileri ve sitenizdeki oratala gezinme süresini gösterir.

Burada dikkat etmeniz gereken sitede kalma süresidir. Bu sürenin kısa olmaması gerekir. Özellikle 60 saniyenin altına inmesi, arama motorlarının siteniz hakkında “içinde zaman ayırmaya yetecek değerli içerikler yok” sonucuna vardırıp sitenizin değerini azaltabilir.

Google analytics nasıl kullanılır ?

Dönüşüm Takibi İzleme

Dönüşüm takibi bu araçtaki en beğendiğim özelliklerden biri. Sayfanız için hedef ler belirleyip bunları izleyebiliyorsunuz.

Örnek vermek gerekirse; sitenizin içinde sizin için önemli olan bir sayfanın mesela “benimle iletişime geçin” kısmının linkini dönüşüm ekle seçeneğinden ekleyerek o sayfaya giden kullanıcıların da sayısını hedefler kısmından görebilirsiniz, bu sayede sitenize gelen kullanıcılardan kaç tanesinin sizinle gerçekten iletişime geçmek istediğini anlayabilirsiniz.

Dönüşümlerinizi takip edebilmek için “Anasayfa – Raporlama – Dönüşümler” sekmelerini takip etmelisiniz.

Google analytics

Edinme

Edinme bilgileri size web sitenize gelen ziyaretçilerin hangi kaynaklar vasıtasıyla sitenizi ziyaret ettiğini gösterir.

Bu sayede ziyaretçilerinizin direk adres çubuğuna site isminizi yazar ak , arama motorları üzerinden sitenizi görerek yada sosyal medya üzerinden vasıtasıyla mı sayfanıza girdiklerini öğrenebileceksiniz.

Edinme bilgilerinizi görmek için :” Anasayfa – Raporlama – Edinme” sekmelerine girmeniz yeterli olacaktır.

Google analytics SEO

Sayfa içi Analytics

Sayfa içi analitik özelliği web sitenizin tıklanabilir olan her içeriğini size sitenizin ara yüzü üzerinde göstermesidir.

Çok kullanışlı ve çok başarılı bir özellik.

Eğer dilerseniz Google Chrome’dan eklentisi indirerek Analytcis’e girmeden web sitenizi her açtığınızda da anlık olarak sayfanızın sayfa içi analitik verilerine ulaşabiliyorsunuz.

Sayfa içi analytics’e girmek için: “Anasayfa – Raporlama –Davranış –Site İçi Analytics” sekmelerini takip etmeniz yeterli olacaktır.

Google Trends

Başarılı bir seo çalışmasının birinci kuralı içeriktir. İçeriğiniz hem özgün olmalı hem de tüm kullanıcıları tatmin etmelidir.

Tatmin etmekten kastettiğim şey kullanıcının sitenize girdiğinde tüm merakını giderebilmesi, tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir. Sitenizden çıktıktan sonra başka bir siteye girme ihtiyacı hissetmemelidir.
google trend

Tabi bunu gerçekleştirebilmek için iyi bir analiz süreci gerekiyor. Kullanıcıların sektörünüzle alakalı hangi sorguları yaptığını, hangi kelimeleri arattığını bilmek ve ona uygun olarak içerikler oluşturmanız gerekir.

İşte Google Trends bu konuda oldukça cömert üstelik bedava.

Google Trends ile hedeflediğiniz bir anahtar kelimenin yanında hangi kelimelerle birlikte aratıldığını, bu kelimelerin bölgelere göre dağılımını ve dönemsel popülerliklerini öğrenebilirsiniz.

Mesela ikinci el araba anahtar kelime ile ilgili bir site oluşturmak istiyorum. Tabi sitemin içerik açısından çok doyurucu olmasını ve kullanıcıların sektör ile alakalı merak ettikleri her şeyi benim sitemden öğrenmelerini istiyorum.

Google Trends’e girip “ikinci el araba” yazıyorum ve veriler gelmeye başlıyor.

3-13

Yukarıdaki verilerde “ikinci el araba” kelimesinin Eylül-Ekim dönemlerinde maksimum seviyede olduğunu görüyorum.

Aralık-Ocak döneminde de ilginin azaldığı görülüyor.

Yukarıdaki grafikte de bu özellikle doğu illerinde “ikinci el araba” kelimesine müthiş bir ilgi olduğunu görüyorum.

Pazarımı seçmeme oldukça yardımcı olacak veriler gerçekten de.

3.15

Yukarıdaki veriler de içeriğimi oluştururken neleri dikkate almam gerektiği konusunda oldukça faydalı bilgiler veriyor.

Mesela içeriğimi oluştururken sadece “ikinci el araba” kelimesini değil “ikinci el oto” kelimesini de kullanmam gerektiğini anlıyorum.

“Ford ikinci el” kelime grubu da oldukça aranmış. Demek ki ikinci el piyasasında Ford oldukça popüler. Ford marka otomobillere ağırlık vermek bu aşamada benim için daha mantıklı görünüyor.

*Makale tarafımdan yazılmış olan SEO 2015 kitabından alıntılanmıştır.